
Frivilligt arbejde på kulturarvsområdet er ikke noget nyt. Hverken på Rigsarkivet, på museer eller i mange andre sammenhænge – og det er heller ikke noget nyt, at der bliver ”sat strøm på”, og at digitale redskaber bruges for at fremme brugernes muligheder for at bidrage. Her på borgerforskning.dk vil Rigsarkivet følge trends, tendenser og nyheder inden for området.
I Rigsarkivet, eller rettere – på Dansk Data Arkiv – tog man de første skridt helt tilbage i 1992. Det var lang tid før internettet blev allemandseje, og på et tidspunkt hvor PC´ere først lige var begyndt at blive udbredt.
Men i forsknings- og slægtsforskningskredse så man mulighederne, og man skabte, med base på Dansk Data Arkiv, det der blev til Dansk Demografisk Database, hvor frivillige, typisk slægtsforskere, kunne afskrive kirkebøger og folketællinger. Det gør de stadigt her mere end 25 år efter, og antallet af afskrevne poster har nu passeret 21 millioner – hvoraf godt 900.000 kom til i 2018!
Hvad er det der gør, at sådan et projekt kan blive ved med at fænge igennem så mange år? Og hvad kan resultaterne bruges til? Hvordan opdyrker man samarbejder mellem kulturinstitutioner som Rigsarkivet, private virksomheder og borgere? Og hvordan beskriver og taler man om de aktiviteter vi ser udfolde sig i de mange brugerdrevne kulturarvs-aktiviteter vi ser skyde op i disse år? Og hvorfor er det at de skyder op?
Det er sådanne spørgsmål der interesserer os, og det er sådan nogen ting vi gerne vil diskutere her på borgerforskning.dk. Vi håber, at der er mange rundt omkring der er med på den, og vil deltage i debatten og kommentere og bidrage. Så vi bliver klogere, og sådan at vi bliver inspirerede til sammen at skabe endnu flere fælles projekter og dermed også flere ressourcer – til glæde for forskere, slægtsforskere og alle andre der ser, kulturarven og arkiverne som kilde til indsigt og erkendelse.
Samtidigt vil vi også gerne skabe en platform hvor vi kan øge kendskabet til hinandens projekter, metoder og resultater – og til de mennesker der driver dem. Og hvor der er plads til den gode historie og den gode ide!
Så vel mødt her på borgerforskning.dk! Vi tror på, at det bliver godt.
5 kommentarer