Slægtsforskning er drivkraften

Slægtsforskning er drivkraften

Frivillig-fotograferne på Rigsarkivet digitaliserer hvert år millioner af arkivalier, som publiceres online. Borgerforskning.dk mødtes tidligere på året med ægteparret Niels og Bodil, der først og fremmest dyrker slægtsforskning, men som også er entusiastiske frivilligfotografer på Rigsarkivet i København. I anledning af at ægteparret netop har nået deres personlige mål om at affotografere 200.000 arkivalier i 2020, bringer vi dette portræt.

Af Emma-Sophie Lundø

Vejen til at blive frivilligfotograf starter og slutter med slægtsforskning for Niels og Bodil. Niels begyndte at slægtsforske tilbage i 1992, da hans datter kom hjem med en skoleopgave med overskriften: ”Hvor kommer du fra?”. Niels hjalp med at finde informationer til opgaven. Men tankerne om de fjerne slægtninge ville ikke slippe, og han kom løbende i tanke om flere og flere, længe efter at skoleopgaven var afleveret. Det bragte Niels ind på det daværende Landsarkiv for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm. Dengang kunne de fleste slægtshistoriske kilder nemlig kun benyttes ved fysisk fremmøde på en arkivlæsesal. Siden er de hyppigst anvendte kilder lagt på nettet. Blandt andet takket være ildsjæle som Niels og Bodil.

Parret har affotograferet arkivalier til eget brug siden 2004. I 2018 begyndte de som frivillige fotografer ved Rigsarkivet. Dermed kunne billederne komme på Arkivalieronline, til glæde for Niels og Bodil, og for alle andre.

Hvordan blev I involveret i frivilligfotografering?

Niels: ”Asbjørn Hellum [tidligere Rigsarkivar] sagde en gang: ”Når man skal finde informationer i nogle arkivalier, så kan man jo ligeså godt affotografere eller scanne hele protokollen.” Det havde han jo ret i. Og det stod ret hurtigt klart for os, at vi med vores lille indsats kunne være med til at skabe noget som kunne bruges og være til glæde for andre end os selv. Den 1. oktober 2018 lånte vi så en harddisk fra Rigsarkivet, som vi kunne lægge vores billeder på, og derfra uploades til Arkivalieronline. Den harddisk indeholder nu 200.000 billeder af arkivalier, som er publiceret på Rigsarkivets hjemmeside.”

Bodil: ”Jeg ville gerne finde nogen familiemedlemmer. Jeg affotograferede først fødselsprotokoller fra en stor del af Sjælland, og derefter tænkte jeg: ”Jamen, jeg skal jo også finde de jyske aner”. Og så måtte jeg i gang med dem. På den måde griber fotograferingen om sig. På et tidspunkt håber man på, at man kan få styr på alle anerne”.

Hvilken betydning har det for jer, at være frivillige på Rigsarkivet?

Bodil: ”Jamen det er spændende. Og selvom man sidder og fotograferer, så kigger man jo på, hvad det er der står i protokollen, og man finder faktisk mange informationer. Man kan også være heldig at finde nogle venners et-eller-andet. Så der er mange ting. Hvis jeg finder et eller andet som jeg skal bruge, så noterer jeg altid sidenummeret og hvad det handler om, så jeg altid har det og kan fortælle venner om det. Og ligesådan med mit eget, selvfølgelig”.

Niels: ”Jeg vil også sige, at det er det sociale. Der er noget hygge over det, for selvom vi sidder og er i gang, så falder der jo lige et spørgsmål om et eller andet, som man kan udveksle med de andre i værkstedet. I det hele taget; det der hygge er vigtigt. Der er ligesom et eller andet særligt over det. Det er blevet en form for, ”jamen vi skal på arbejde den dag”. Og det ved børn og børnebørn også, at torsdag, der kan det ikke hjælpe noget at spørge efter os”.

Er I stødt på nogle spændende historier?

Bodil: ”I tidernes løb har vi jo fundet meget spændende. Min oldemor, hun er født på fødselsstiftelsen. Fødselsstiftelsen er jo fantastisk! Der er oceaner af gode informationer, også selvom vi altid har vidst hvem faren var, fordi han anerkendte barnet. Det var Tuborgs grundlægger. Den historie startede vi sådan set med, fordi jeg vidste ikke hvem moren var”.

Niels: ”Jeg sidder i øjeblikket og har lavet lidt slægtsforskning for en kammerat. Vi har også besøgt min kammerat, hvor vi tog en DNA-prøve og så er der efterfølgende én, som har meldt tilbage at han har et link. Det er så hans morfar, et uægte barn, hvor faren måske er en sømand, der ikke mødte op. Det er det eneste der er om denne her oldefar og jeg prøver i øjeblikket at få stykket noget sammen. Det er jo det detektivarbejde, der ligger i al slægtsforskning”.

Bodil: ”Det er alfa og omega at kunne fotografere i forbindelse med slægtsforskning. Jeg sidder og fotograferer retsprotokoller. Det er også rigtig, rigtig spændende at se alt det forskellige. Det er helt utroligt, betleri; de kan få 6×5 dage på vand og brød. Jeg har fundet ud af, at jeg har et par i familien, der er blevet skilt. Der er kun [straffe]registrene affotograferet, så jeg er lige ved at tro, at jeg begynder på journalerne, når jeg er færdig med retsprotokollerne. Så tager jeg og laver journalerne, for så kan man få alle de gode historier også”.

Har I et godt råd til, hvordan folk kan komme i gang med at fotografere?

Bodil: ”Når der kommer nogen nye, så skal de have en samtale med nogen af de gamle fotografer, så de kan få en introduktion. Ikke alle er jo slægtsforskere. Men vi kan bruge alle. Og mulighederne er der”.

Har I noget, som I vil tilføje?

Niels: ”Som vi siger, det er hjælp til selvhjælp. På den måde forstået, at det vi laver, det kan en person ovre i Jylland jo få glæde af. Og det der laves på Fyn eller i Jylland, jamen det kan være vi kan få glæde af det”.

Bodil: ”Dem der sidder derhjemme og taster [Transskribering på Rigsarkivets Indtastningsportal], det er jo også fantastisk”.

Niels: ”På en normal torsdag, hvor vi fotograferer protokoller, kan vi have ca. 1.500-1.800 billeder med hjem, men har det været arkivkasser med dokumenter er høsten noget lavere ca. 1.000-1.200 billeder hver. Vi efterbehandler selv de billeder vi har fotograferet, og så slutter vi af med, at jeg navngiver billederne og mapperne, så de er klar til at blive sendt til Arkivalieronline”.

Når Niels og Bodils fotograferer, så hjælper de sig selv med finde de sidste spor i detektivarbejdet, men de hjælper også alle os andre. Hver gang en ny arkivkasse digitaliseres, så kan det måske være netop det spor, du står og mangler.

Har du lyst til at høre mere, så kontakt crowd@sa.dk.

Rigsarkivet

Lukket for kommentarer.